Pengar

Önskar att jag vann en miljon eller två, då skulle jag göra allt bra.
Jag skulle köpa mig en fin lägenhet och börja leva på riktigt. Jag skulle njuta av mitt liv och ge en massa pengar till olika föreningar så som bris och rädda barnen, etc. Listan kan göras lång på saker som jag skulle ha gjort.

Konstigt egentligen att en eller kanske till och några miljoner kan låta som så mycket pengar men när man väl tänker efter så kommer man inte så värst långt med så många nollor heller. En lägenhet sen är detmesta slut, men det är ju inte förbjudet att drömma.

Det känns ändå sjukt att man kan sukta så mycket efter något som bara ställer till med besvär. Tänk om det liksom inte fanns några pengar: då skulle ingen vara fattig eller rik, ingen skulle behöva känna ångest över att den knappt har råd att försörja sin familj, rånarna skulle inte ha något att göra eller ens finnas till. Det känns som om man skulle kunna rabbla upp hundra saker till om varför pengar inte är bra.

Men det finns också många anledningar till att pengar är bra och jag skulle ju inte direkt klaga om jag skulle få så mycket pengar heller. Just nu känns det som om det bara är utgifter hit och utgifter dit. När ska jag få några pengar då?!
Nu är det typ ett halvår sedan jag en såg ett lönekonto eller ens såg ett papper på pengar som skulle in till mitt konto. Kollar man på min kontospecifikation så är det bara en massa minus. Hallå?! Ge mig något plus någon gång.

Det känns dumt att känna ångest över att det inte finns så mycket pengar på mitt konto just nu eftersom att det finns barn och människor runt om i världen som inte ens har pengar till mat för dagen.
Tänk om man skulle ta alla pengar som finns och dela upp dem på alla personer då skulle ingen behöva gå fattig utan alla skulle leva ett vanligt svensson-liv. Det finns ju ingen som behöver tjäna typ flera tusen i dagslön.

Men nej, man blir inte lyckligare av pengar. Jag tror snarare att det är tvärt om eftersom att man aldrig kommer att bli nöjd. Vi människor är nog sådana att vi aldrig blir nöjd, eller vad tror nu?!

Men en sak kan jag säga: "Om jag hade pengar skulle allt vara så mycket lättare!"




Vanlig slapp lördag

Provklippningen blev framflyttad till på Tisdag, så nu tar vi nya tag och satsar på att det går bra på tisdag.
Jag är så sjukt taggad att det borde inte gå annat än bra. Ska bara hitta mina modeller, en herr och en dam.
Fick mina betyg för någon dag sen och jag måste verkligen säga att jag är enorm nöjd. Det var mycket mycket bättre än vad jag trodde. Känns bra att man fick bra feedback på det jobbigaste halvåret i mitt liv.
Idag kommer det bli en slapp-dag, kommer inte hända så mycket. Sammanfattningsvis kommer dagen att innehålla film, mys, och rastlöshet. Ska även äta raggmunk för första gången i mitt liv idag, spännande.

Rastlös

Jag blir så otroligt rastlös av att bara sitta hemma hela dagarna, förr tyckte man det vara skönt att bara sitta och titta på tv en hel dag. Men jag får verkligen panik efter bara någon timme om jag inte har gjort något.

Idag fick jag ett ryck och storstädade Johans rum, och tro mig det behövdes verkligen.
Önskar att jag hade tagit före- och efterbilder så att ni ska förstå. Men om jag säger som så att det luktade hamsterbur, apa och kiss så kanske ni fattar en aning. Det låg kläder över hela golvet, blöta och sura handukar och nästintill mögliga träningskläder.
Men nu är det finare än vad det någonsin har varit, helt ärligt. Det tog mig två timmar så jag var ju sysselsatt ett tag, men nu luktar det gott och alla kläder vikta i högar i garderoben.

Men nu har jag ingen aning om vad jag ska göra. Får väl titta på home makeover och gråta en skvätt.
Samtidigt som jag hoppas att morgondagens provklipp leder till något.


Johnny Depp

Världens bästa skådespelare, eller?  Det finns väl ingen som inte kan hålla med.
Alla filmer han medverkar i är verkligen hur bra som helst. Kolla bara Edward Scissorhands, Public Enemies, eller alla Pirates of the Caribbean filmerna. Och inte nog med det så blir det en uppföljare av pirates-filmerna, On stranger tides, där Jhonny ska spela Jack Sparrow för fjärde gången.

Johnny Depps bakgrund börjar egentligen med att han ville bli en rockstjärna, hans drömmar var så pass stora att han efter att han fyllt 15 hoppade av skolan för att satsa på en karriär inom musik. Ungefär fem år senare åkte han och hans dåvarande flickvän till Los Angeles där hon pressenterade honom för hennes vän, Nicolas Cage, som då precis hade startat sin karriär som skådespelare. Han peppade Johnny att också göra ett försök, som tillslut fick en roll i "Terror på Elm Street", och på den vägen är det.

Johnny har sedan han började sin karriär visat oss att han är en av Världens absolut största och bästa skådespelare. Man kan inget annat än att älska han och hans verk. Så nu är det bara att vänta på fjärde Pirets filmen som kommer i maj 2011, och alla andra filmer. Redan den 5 mars i år kommer ju Alice i underlandet som han medverkar i, längtar.

Depp vann "the Favorite Movie Actor of the decade" vid "the People Choise awars" i Los Angeles. Han har även utsetts till världens sexigaste man ett flertal gånger. Men priset han får betala är högt eftersom att han knappt kan vistas ute längre, alla beundrar honom och sliter i honom, kvinnorna vill ha han och männen vill vara som han.



Bra filmer med Johnny Depp:

Edward Scissorhands
Gilbert Grape
Donnie Brasco
Chocolat
Blow
Secret Window
Finding Neverland
Kalle och Chokladfabriken
Pirates of the Caribbean - Svarta Pärlans förbannelse
Pirates of the Caribbean - Död mans kista
Pirates of the Caribbean - Vid världens ände
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
Public Enemies





1920-1930

Nu börjar vi komma till lite roligare årtal när det gäller stilhistorian. Vi har kommit till det glada 20-talet.
Det känns som om det är här som det hela börjar. Det är egentligen här som vi utför den första bobbningen.


Hela 20-talet består i stort sett av en mängd bobbar och vågor. En stil som var väldigt populärt bland kninnorna var en frisyr som kallades för "the flapper" som innebar att man hade en kraftig sidbena som görs vågig med hjälp av klämmor, gelé eller dylikt. Stilikoner på den här tiden kan man säga bland annat var: Colleen Moore och Zelda Fitsgerald.

Bobfrisyr är en kort frisyr för kvinnor, där håret klipps ungefär i höjd med hårfästet i nacken. Frisyren som kopplas ihop med "le garcon", pojkflickidealet blev oerhört populär på 1920-talet i ett mode som visar den moderna kvinnan men samtidigt ifrågasätter könsrollerna och kvinnoidealet. Männen blev mycket oroliga när kvinnorna tog över byxmodet, klippte av sig håret och började röka. Frisyren skapade diskussioner eftersom den knöts ihop med okvinnlighet och kvinnor som tog plats och inte längre fann sig i att männen bestämde över deras liv.


Det var på 20-talet som pagen också slog igenom stort hos kvinnor, tidigare hade det mer varit en manligfrisyr, men på 20-talet tog kvinnorna över den. Coco Chanel gav år 1921 ut sin första kännetecknande doft med parfymen "Chanel No. 5".
Kvinnorna gjorde inte bara revolt när det gäller frisyrer utan även när det gällde kläder, kläderna blev tunnarna och de började visa mer bar hud. Damerna tog även över vissa delar från herrkläderna, som jag nämnde tiderna. De klippte även av sig håret och bantade bort både bröst, mage och rumpa. Med andra ord såg de ut som några slags pojkflickor, skillnaderna låg endast i dragen, sminkningen och i viss mån kläderna.
Accessoarerna skulle verkligen synas, priset var inte så viktigt bara storleken.

Jazzen var otroligt populär under 20-talet. Charleston medför ett nytt mode både vad gäller kläder och frisyrer. Sveriges radio startar 1925. 1926 kom även den första filmen med ljud, jazzsångaren.
Ett par år senare uppfanns den elektriska rakapparaten i USA, som till en början uppfattas som ett hot av frisörerna. Inom kort fanns den i varje mans hand. Det glada 20-talet avslutas med den amerikanska börskraschen, vilket leder till depression som påverkar modets utveckling.
Inspiration: Public Enemies, Changeling

Stilren, tuff samt klassisk

Hur snygg är inte denna frisyren, kort men ändå inte för kort. Flikig, tuff samt stilren. Modern men ändå klassisk. Vad mer kan man begära!

Jag blir sjukt sugen på att spara ut håret lite och klippa så här nu, men så säger jag om varje bild jag ser nästan. Igår fick jag för mig att klippa av håret ännu mer. Så vi får allt se vad som händer. Gillar i vilket fall frisyren på bilden starkt!




viktreklam

Blir så trött på all viktreklam som visas på tv just nu. Så fort det är reklam så kommer dem, det kan lätt visas ca fem olika reklamer om vikt under samma paus och har man tur så visar dom en av dem två gånger under samma reklam, i fall om man missar budskapet. Och inte nog med det varje reklam är det samma reklamer vilket betyder om man tittar på en film i tv4 en lördagkväll så är det inte ovanligt med sex reklamavbrott. Det blir ju nästan mer viktminskingsreklam än var det blir film.

 

Vi fattar nog att dom vill att vi alla ska ha komplex om vår vikt, inte konstigt att det finns runt om 100 000 människor som har anorexia i bara Sverige. Med all viktreklam som visas lär siffran öka snabbare än någonsin. Till och med jag tänker att det kanske skulle vara bra att gå med i viktvaganza eller dricka massa nutrilett, man får ju faktiskt välja på en massa olika smaker: päron, jordgubb, chocklad och så vidare.

 

Det är klart att man kanske ska tänka på sin vikt om man verkligen har problem men jag tror ändå inte att alla dessa metoder är någon bra ideé. Sen tycker inte jag det spelar någon roll vad ett BMI, som någon har kommit på, säger. Det viktigaste är att vi mår bra.
Och hur bra mår man egentligen om man inte har tid att njuta av livet eftersom att man bara tänker och funderar på hur man ska gå ner i vikt.

 

Det finns ingen anledning att gå ner i vikt om man inte mår jäääättedåligt av sin vikt. För vem gör du det för, våra familjer kommer inte bry sig mer om oss, pojkvännen kommer inte älska oss mer. Fler vänner får vi inte heller och vi kommer inte tjäna mer pengar eller bli kända och framgångsrika. Och lyckliga blir vi absolut inte eftersom när vi har nått vårt mål kommer vi bara leta efter ännu mer "fel".

 

Varför ska vi sträva efter en kropp som leder till näringsbrist, depression, ätstörningar och gud vet vad, när livet ändu inte kommer att bli bättre. Så sluta upp att leta fel och bli förebilder i stället.

 

 

 

 

 

 


Hoppas, hoppas och åter hoppas.

Nu känns som det har hänt en del sen jag uppdaterade sist om vad som händer i mitt liv.
Jag har börjat träna, fattar ni... Jag, latast i Sverige har börjat tänka att det kanske skulle vara bra att röra på sig, och vi snackar inte bara en gång i veckan utan denna veckan blir det tre hela gånger, och nästa vecka ska jag försöka med ännu ett pass utöver de tre.

Jag trodde verkligen inte att träning kunde påverka en så mycket, men man blir faktiskt piggare, gladare och man känner sig till och med allmänt mycket mer positiv till allt eller i alla fall det mesta. Det har gått ett halvår sen jag gjorde mina senaste fysiska ansträngningar och tro mig det kändes verkligen i magen, lår och i stort sätt hela kroppen. Nu ska jag bara se till att jag kan hålla mina mål med träningen så att jag inte slutar träna om en vecka, det är så det brukar bli när jag bestämmer något som har med fysisk ansträngning att göra.

Förutom att träna håller jag på att leta efter en lärlingsplats och tror att jag har fått napp på en salong i stan, ska förhoppningsvis prov jobba där på fredag. Säger inte vilken salong det är eftersom att jag ännu inte vet om det blir en anställning där, men så fort jag vet kommer jag att berätta det.

Idag fick jag också återvända till mitt kära donken jobb och tro det eller ej men jag har nog saknat stressen, oljudet och flötet. Så nu får vi väl se om man får ihop sina 16 timmar varje månad.

Jag hoppas verkligen på salongen på fredag, känner att jag skulle behöva få ett starkt "ja" just nu. Inte för att allt hopp är borta... men nästan. Vi håller tummarna och hoppas att jag får ett jobb snart så att ni alla kan klippa er ;)

Artist Wave Maker

Nu har jag hittat den, den där nya gjejen som kommer att göra att plattångarna kommer att läggas i hyllan några dagar i veckan.

Alla vi som har plattat håret sen dinosaurierna dog ut, det kanske är dags att skaffa sig en ny kompis som man inte är tvungen att umgås med varje dag.
Nej, precis du hörde rätt. Denna underbara trippeltång från OBH Nordica behöver man inte använda varje dag, om man inte vill förstås.
Själv tycker jag till och med att vågorna är finare dagen efter, eftersom att de då är något mer naturliga och rockigare.

Bäst av allt är att den passar till alla hår, kort som långt och håret blir verkligen som OBH Nordica säger: vågigt och otroligt glansigt. Och den passar bra till både vardag och fest.

Detta måste vara mitt bästa köp på jääätte länge. Och jag är säker på att den kommer att ägas av MÅNGA innan sommaren.
OBH Nordica - Artist Wave Maker

1910-1920

I samband med att frisörskolorna startades 1910 skapas även ett lärlingskontrakt som tillåter intresserade blivande frisörer att lära sig yrket den långa vägen - genom att arbeta och utbildas på salong. Lärlingskontraktet tillämpas än idag. Men inte förrän 1919 sägs en frisör vara hantverkare.

Det fanns ytterst få damfrisörer, och de få som fanns kunde locka, göra vågor och hjälpa till med andra håruppsättningar. Efter världskrigens tid börjar kvinnorna klippa av sitt långa hår.

De som jobbade på fältet klippte det kort för att kunna behålla hygienen. Det sägs även att kvinnor ska ha använt sig av ammoniak till att avfetta sitt hår.
Bob och shingel blev nya kortklippta modefrisyrer. Eftersom damfrisörerna inte kunde klippa gick kvinnorna till herrfrisörerna. En del manliga frisörer övergick då till att enbart klippa kvinnor, och blev så kallade shingelexperter. En helt ny epok i frisyrkonstens historia tar sin början.



Mary Pickford var en av de första stjärnor som charmade världen med sitt dockaktiga utseende. Smilgropar, rödaläppar och lockar.

Inspiration: Titanic

Gesäll - vad är det?

Känns lite tidigt att redan börja planera sitt gesällprov men enligt lärarna var det viktigt att man har valt ut sina modeller i tid. Vilket betyder typ nu!

Känns helt sjukt att jag redan ska planera en grej som inte kommer att ske förräns om typ 3 år. Men tiden går väl fortare än man planerar och det är ju skönt om man har koll på vad man ska göra så man kan öva. Då blir ju risken att misslyckas svårare på gesällen.

Vad är gesäll?

Gesällbrev -Skriftligt intyg över avlagt gesällprov.

Gesällprov - Arbetsprov utfört av lärling i avsikt att bli gesäll.

Gesäll -Yrkesutbildad hantverkare som ännu inte blivit mästare.

Mästarprov - Prov som vid lyckat resultat ger intyg om högsta skicklighet.

 

På gesällprovet ska man göra 10 olika moment, varav två av dem är frivilliga. För att få gesällbrevet måste alla obligatioriska moment klaras av med minst godkänt i betyg.

 

Så nu ska jag börja leta och välja ut mina modeller!

 



Stilhistoria

Jag har tänkt att jag ska skriva om alla årtionden under 1900-talet.
Först ut som att säkert förstår är 1900-1910, den som är det svåraste att få fram fakta om. Läs om 1900-1910

Under kategorin stilhistoria kommer dessa inlägg att ligga i.

1900-1910

1900-1910, det första årtiondet är väldigt svårt att skriva om för att man ska förstå, så jag lägger mest ut bilder.
Men under 1900-talet började kvinnorna få arbeta mer utanför hemmet vilket medförde att de började sätta upp håret i olika slags frisyrer för att underlätta sitt arbete.
Något som blev populärt var den pampiga Gibsonknuten som vilade på en stor slät hårkrona högt uppe på hjässan.

I början av 1900-talet uppfanns permanenten och modet började ändras, speciellt i den yngre generationen hos kvinnor.

När man permanentade rullade man upp håret som sedan blöttes ner med alkaliska vätskor, sedan tillförde man värme genom elektricitet, vilket ökade temperaturen och alkali gjorde att svavelbindningen i håret  påverkades så att det blev formbart.

Parfymerade pulver för torrschamponering började säljas kring sekelskiftet 1900. Det var t. ex. en av de första egna produkterna som Hans Schwarzkopf började sälja i sin butik i Berlin 1903.
1907 kommer landets frisörer överens om att en rikstäckande organisation är behövs och svenska frisörföreningen bildas. Tre år senare startas de första frisörskolorna

Inspiration: Moulin Rouge

Jennifer Aniston

Under 90-talet fick Jennifer en frisyr uppkallad efter sig, nästintill varenda tjej kom in på salongerna och ville bli klippta precis som hon. Denna uppklippta frisyr blev snart den mest kopierade frisyren genom tiderna.

Tänk vad jobbigt vi tycker det är när någon kanske köper något som vi har, klipper sig som oss eller kanske bara gör något som vi gör. Tänk då för Jennifer som klippte sin frisyr och dagarna efter insåg att personer runt om i hela världen har klippt sig exakt likadant. Snacka om att inte få vara egen.

Men det var väl inte så konsigt att vi ville ha just hennes frisyr, den är ju verkligen hur fin som helst precis som hon själv.








Avslutning

Sista dagen i skolan, Trollhättan och klassen. I början kände jag ingenting, inga känslor av att jag kommer sakna någon eller något. Allt kändes bara skönt, jag skulle få åka hem, hem till folk som stöttar mig och hjälper mig på rätt väg, vem kan liksom vilja ha något annat.

Vägen hem kändes bra, fast ju närmre jag kom desto större blev ångesten, ångesten över att jag inte riktigt har ett givet boende ännu, att jag inte har en given trainee-plats och att jag vill så mycket mer än vad som går att åstadkomma, etc.

Det är så himla typiskt mig att vilja ha allt i hela världen och ställa för höga krav på mig och min omgivning. Jag måste helt klart sluta upp med det, för det skadar bara mig själv och andra.

När jag väl kom hem, så bröt jag ihop totalt. Jag hatar att jag inte vet hur framtiden kommer bli, eller vad som ska ske i mitt liv. Denna ovetenskap gör mig galen!
Men finns det någon som kan planera sitt liv? Skulle inte tro det! Men det kan väl inte bara vara jag som är ett kontroll-freak i denna värld.

Imorgon är det i alla fall en ny dag med nya möjligheter och utmaningar. Och jag hoppas verkligen att vinden blåser åt rätt håll.

Trots de ångestfylda och ledsamma känslor jag känner just nu, så känner jag en så sjukt enorm glädje och stolthet. Jag har klarat det, jag gjorde en utbildning i fem månader som gymnasieelever gör på tre år. Jag har läst exakt lika många frisörtimmar som dom gör på sina tre år på fem månader.
Det har absolut inte varit lätt men jag har klarat det.
Det har varit många sömnläsa nätter, ångestfylda dagar.
Svett, blod och tårar var min vardag men nu är det över, och jag har klarat det!




Damprov

Igår kom Petra och Linn till trollstaden, jätte kul att träffa dom.
Idag har jag haft mitt damprov samt färgprov, vilket gick superbra. Jag är verkligen skit nöjd.
Vi gjorde en jätte förändring, vi klippte av en bra bit och klippte lugg, färgade under luggen samt en större slinga i nacken i färgen rödbrun. Supersnyggt.

Nu är det bara avslutning imorgon, sen flyttar jag hem.













Herrprov

Nu var det gjort, äntligen.
Gårdagens ångest och panikattacker var absolut helt i onödan, det gick ju hur bra som helst.
Men att man kan vara så nervös som jag var. Trodde jag skulle dö, speciellt när jag ringde pappa och han sa att han kanske kan bli sen för att han hade hamnat bakom segaklubben vars motto är att köra minst 30 km långsamare än vad skylten säger. Som tur vad hann han i tid.

Jag var jätte nervös hela morgonen och sprang runt i hela huset och viste egentligen inte vad jag höll på med.
Men som sagt så var det inget att vara nervös över, det gick jätte bra. Och inga fel påpekades, fick bara lite tekniktips inför gesällen. En utav lärarna hade till och med sagt till pappa att det såg jätte bra ut.
Får hoppas att han inte ljög. Nej men det gick nog jättebra, kändes som om de inte kollade lika mycket på honom som de gjorde på de andra modellerna.
På onsdag får jag i alla fall veta hur det gick och vilket betyg jag fick på klippningen.

Vi fick en timme och en kvart på oss att klippa och styla, vilket jag kan tycka var lite för mycket för när det hade gått en halvtimme så började jag känna mig klar så då satt man bara och finjusterade vilket egentligen inte behövdes.

Imorgon är det damprov samt färgprov, kommer bli spännande och nervöst såklart. Men nu har man i alla fall klarat av ett av proven. Så jag kommer säkert vara lugnare imorgon. Hoppas jag i alla fall.


Före:


Efter:


Efter, efter:


Nervös

Nu har jag packat klart allt och första flyttlasset har precis lämnat Trollhättan och är påväg 16 mil syd, väst... ah vem vet, nåråt är det i alla fall fast mer åt höger.
Sitter och tittar på lägenheter även att det känns som slöseri med tid. Sitter samtidigt och kollar upp vad det finns för salonger i Jönköping som skulle vilja ha än, känns inte som om det ger mig så mycket just nu heller.

Imorgon är det herrprov, och jag är inte nervös alls. Nej verkligen inte.
Säger så i alla fall i hopp om att jag ska tro på orden, på tanken, på mig. Går inte så bra!
Igår när jag satt och planerade hur jag ska klippa min modell fick jag hjärnsläpp, för ett tag glömde jag allt om klipptekninger, tror ärligt talat att jag inte ens viste hur man ska hålla en sax i det ögonblicket.
Hoppas att den känslan inte kommer tillbaka imorgon. Vad gör jag då?


Sista helgen i Trollhättan

Nu ligger jag här i min säng i Trollhättan, det är tyst och det enda som hörs är mina andetag, fläkten i datorn samt mitt knapprande på tangenterna. Har egentligen ingenting att säga i detta inlägg mer än att det verkligen är sista helgen som jag tillbringar i detta hus, vet inte om det till och med är sista gången jag är i Trollhättan men något säger mig att jag en dag kommer komma tillbaka till denna stad, även att jag kanske inte gillar den så mycket.

Det känns så konstigt att jag redan har varit här i ett halvår, halvåret som jag själv trodde skulle bli det längsta i mitt liv blev det snabbaste. När jag flyttade hit ville jag inget annat än att åka tillbaka, åka tillbaka till alla mina vänner, familjen, pojkvännen, till min hemstad, Jönköping. Men nu när jag sitter här och tänker vill jag verkligen, och jag menar det, verkligen inte tillbaka någonstans. känns som om att jag lika gärna ta mina saker och åka till Haparanda eller något liknande. Inte för att jag vill vara kvar här men jag vill ut, ut på äventyr och hitta ett ställe där jag kan bo, leva och utvecklas.

Ps. Lägger upp bilder från saker som jag har gjort i skolan. Här kan du ne några andra bilder på vad jag har gjort.










Volympulver

Nu har jag fixat några snabba för- och efterbilder på när jag använder mitt volympulver som är från Lakme och heter Hot Chalk. Klicka här så kan du läsa mitt inlägg om produkten.


Edward Cullen

Ja, jag erkänner att jag är en av alla dom som har fallit för Edward Cullens charm i filmen Twilight.
Men det är som sagt vad inte bara jag som har en vampyrhysteri just nu, med tanke på att han har utsätts till världens sexigaste man så måste det väl vara fler än jag slår några extra slag för honom.

Tänk att killen kom från ingenstans och nu sitter han på ett flertal väggar och bärs med i fickan som en bild i mobilen etc. Inte nog med att han är charmig, han har även den där busiga-looken som gör honom till en flickidol och hunk på samma gång. Utöver det så har han ju en riktigt fin frisyr just nu med.




Roberts frisyrer genom tiderna.

Tack!

Nu var det ett tag sen jag uppdaterade, jag vill tacka alla som läser bloggen och kommenterar vilket ger mig tips och idéer på vad jag kan skriva och vad ni vill veta och läsa om. Jag uppmanar er att fortsätta! Eftersom att det verkligen ger mig en kick och gör att jag älskar att skriva.
Ps. Angelica jag lägger ut före- och efterbilder när jag använder volympulvret imorgon. Så glöm inte att titta!

Mät ut vilken ansiktform du har

Fick en fråga igår om hur man ser vilken ansiktsform man är vilket kan vara riktigt svart att se. Men det finns flera olika sätt att ta reda på vilken just du är.

Innan du börjar bör du vara osminkad eftersom att vi "trollar bort" en del av sanningen när vi är sminkade. Håret ska också vara draget bakåt, du kan ta hjälp av ett pannband. Använd en spegel till hjälp samt en linjal, inget måttband för de ger inte det räta resultatet.

Ta följande mått och skrev ner dem:

1. Mät dina kindben. Detta är precis nedanför dina yttre ögonvrår.

2. Mät dina käkben från yttersta delen på ena sidan till andra sidan. Detta är den del precis nedanför öronsnibbarna. Här kan du behöva hjälp av spegeln, se till att du mäter rakt ut och inte följer ansiktsformen.

3. Mät din panna från den ena till den andra sidan. Gör detta från den bredaste delen, ungefär från den ena tinningen till den andra. 

4. Mät ansiktets längd från hårfästet i pannan till hakans spets.
Ett annat enkelt knep för att få fram sin ansiktsform är att ställa dig framför en spegel, kamma håret bakåt, blunda med det ena ögat och därefter rita av sin ansiktsform med en kajal eller likande på spegeln.
Ställ dig sedan en bit från och du ser svaret.

Har du glömt hur de olika ansiktsformerna såg ut så har jag lagt upp bilden, du kan även läsa om de olika ansiktsformerna i gårdagens inlägg. Tryck här för att gå direkt till inlägget om ansiktsformer.




Oval, Rund, Rektangulär



Hjärtformad, Kvadratisk, Triangulär

 

 

 



Claudia Galli

Måste bara säga att jag verkligen gillar Claudias rockiga frisyr ifrån gårdagens program av Let's dance.
Inte ofta någon har en asymmetrisk-frisyr/uppsättning i tv, det är inte heller jätte ofta som vi ser de där lite mer busiga, rockiga och kaxiga håret. Det brukar oftast bara visa de klassiska hollywood-lockarna som jag själv känner att man tröttnat på. Jag vill se mer häfta uppsättningar, lite mer frisyrer som inte är som alla andra. Tummen upp för Claudia som vågade sticka ut!




Frisyrer efter ansiktsform

Det finns mycket man bör tänka på när man ska välja frisyr, en sak är ansiktsformen.
Många kommer in på salonger med bilder på exempelvis kändisar, det många glömmer att tänka på är att alla inte passar i just den frisyren. Många tänker också att de vill se exakt ut som på bilden, men det går inte. Eftersom att i många fall tittar kunden inte bara på håret utan hela personen. Ett tips är att lägga tummen för bildens ansikte och fråga sig vill jag ha det här håret. Som sagt är det inte bara ansiktsformen som spelar in vilken frisyr man ska ha utan man bör även tänka på hårets form och struktur i valet av frisyr.

Oval
Du har ett ovalt ansikte om ditt ansikte är längre än det är brett och om varken hakan eller pannan är spetsig.
Då passar du i du de alla frisyrer, eftersom att ovalt är formen som man strävar efter att ha och att verken, kindben, panna eller haka dominerar.
I detta fall bör du istället tänkta mer på hårets yta och försöka hitta en frisyr som du trivs i.
Du kan också tänka på vad det är du vill framhäva och försöka dölja i ditt ansikte. Vill du framhäva dina ögon, klipp lugg. Vill du inte att näsan ska framhävas i profil ska du inte dra håret bakåt, osv. Sånt spelar också roll.
Inspiration: BeyoncéCameron Diaz och Pink.''

Kvadratisk
Du har fyrkantig ansiktsform om du har lika långt som brett ansikte men med ett kantigare utseende.
Här ska du tänka på att försöka mjuka upp formen och försöka dölja lite ansikte för att försöka efterlikna den ovala formen.
Mjukare lockar och vågor är bra och om du vill satsa på page och är mycket populärt nu bör dessa vara klippta under eller ovanför hakan. Någon form av sne-lugg fungerar alldeles utmärkt men försök att undvika mittbenan och att ha håret klippt vid käklinjen vilket förstärker den kvadratiska formen. Försök även att undvika de tjocka raka luggarna. Om du trivs bäst i och vill ha kort hår ska du satsa på volym för att förlänga formen.
Inspiration: Demi MooreJessica Simpson och Katie Holmes.

Rektangulär
Du har märkbart mycket längre än brett. Pannan, kindbenen och käkbenen är alla ungefär lika breda.
Har du ett långt och smalt ansikte ska du försöka få det att se bredare ut. Det kan du göra genom att ha frisyrer som ger bredd t ex med en precis vid ögonbrynen eller en snedlugg som sträcker sig över ansiktet. Vare sig håret är kort eller långt ska man försöka att skapa volym men endast på sidorna annars förlänger det ansiktet ytligare.
Inspiration: Sarah Jessica Parker , Liv Tyler.

Rund
Du har rund ansiktsform om ditt ansikte är lika brett som det är långt och om pannan är bred och man är även lite bredare under kindbenen.
Undvik helt rak, avklippt lugg eftersom att den skulle bara framhäva den runda formen och göra ditt ansikte mindre. Försök att behålla längder tätt in mor ansiktet, har du kort hår är det väldigt snyggt att dra fram flickar in mor ansiktet. Personer med rund ansiktsform passar i frisyrer med snedbena eftersom att det smalnar av pannan och gör ansiktet längre. Vill du sasta på lockar bör dess sitta strax under hakan. mycket volym förlänger även formen och gör så att den mer efterliknar idialet.
Inspiration: Catherine Zeta Jones och Drew Barrymore.

Hjärtformad
Du har hjärtformad ansiktsform om du har en bredare panna än käke. Hakan och käklinjen är väldigt smala och går som en rund spets.
En bra frisyr för att hjärtformat ansikte är att t ex ha hår till axlarna som är plattare upptill och nertill är det lite mjukare lockar eller utåt-fönade toppar för att skapa volym där ansiktet är som smalast. Lugg passar väldigt bra för att ta bort något av den förbreda pannan. Undvik höjd upptill och extremt korta frisyrer.
Inspiration: Scarlett JohanssonReese Witherspoon och Jennifer Love Hewitt.

Diamantformad
Du har diamantformad ansiktsform om dina kindben är bredare än eller lika breda som ditt käkben medan pannan och hakan är ganska smala. Denna ansiktsform är ganska lik den ovala, men har mer markanta och breda kindben.
Här kan du ha de flesta frisyrer men undvik för mycket volym på sidorna. Luggen gör sig väldigt bra om du har ett hjärtformat ansikte.
Inspiration: Elizabeth HurleyJennifer Lopez och Rihanna.

Triangulär
Du har en triangulär ansiktsform om du har breda käkben och breda kindben men en smal panna. En upp-och-ner vänd variant av den hjärtformade ansiktsformen.
Du bör satsa på frisyrer som ger volym på de övre sidorna av ansiktet men absolut inte vid käken. Undvik kort, rak lugg samt rak bena. satsa på snedbenan och snedluggen.
För att skapa en så oval form som möjlig är det bra att klippa en bred lugg som breddar ditt ansikte upptill. Man kan även satsa på en mycket uppklippt frisyr för bredda upptill. Man bör inte heller ha längre hår än till nacken och det bör vara inklippt vid nacken.
Inspiration Amy WinehouseKelly Osbourne och Keli.

Men som sagt så är det mer än bara ansiktsformen som spelar in vilken frisyr man vill ha t ex har du ovalt ansikte och en jätte spetsig haka kanske du inte ska ha en frisyr som framhäver hakan osv. Det viktigaste är trots allt att du hittar en frisyr som du själv trivs i. Lycka till med frisyr letandet.





Tillbaka till verkligheten

Snart är det dags att ta sig tillbaka till verkligheten.
Jag har väldigt svårt att beskriva känslan av att åka tillbaka till Trollhättan. På ett sett önskar jag att jag redan var där i lugnet, tystnaden och ensamheten. Samtidigt som jag tänker så, så vill jag vara kvar, kvar i Jönköping och slippa ekot som blir utav varje steg jag tar i det stora, läskiga huset.

Det är två veckor kvar, kan ni tänka er två veckor sen har jag varit borta i ett halvår. Tiden har gått så läskigt fort att snart hinner man väl inte blinka innan man står där med både man, hus, barn, hund och volvo.






Hårfärg, farligt?!

Läste en artikel på Aftonbladet idag som säger att hårfäger kan ge allvarlig allergi.
Men säg något som inte ger allergi, cancer eller någon annan sjukdom om det används för mycket.
Folk ska alltid skrämma upp människor för att ha något att skriva om och för att det ska bli en debatt.
Det är klart att det inte är bra att färga håret eftersom att det absolut inte är naturliga ämnen i färgen.
Men är det naturliga ämnen i alla schampon, hårsprayer, smink, etc, som vi använder oss av dagligen?
Det finns ju nästintill ingenting idag som är bra i för stora mängder.

Tror verkligen inte att det skule hjälpa att förbjuda hårfärgen, jag själv som "frisör" och stor färgförbrukare skulle aldrig kunna eller vilja sluta använda färger för att det är ett enormt roligt och kreativt sätt att skapa häftiga frisyrer.

Det är ingen nyhet att färgen inte är bra för oss, det finns hur många frisörer som helst som får sluta jobba på salonger i tidig ålder på grund av allergi. Men då står dom i det varje dag och andas in det som en knarkare andas in sitt knark.

På senare tid har hemma-färgen tagit sig in i marknaden och går nu att köpa i de flesta affärer.
Klart att det blev populärt med ett billigare alternativ än att gå till frisören för att färga håret, men istället för att spara pengar så kan det vara en riktigt dålig investering. Vet inte hur många gånger vi får in personer på salongen som är missnöjda med sin färgning som de gjort hemma i badrummet. Där håret i många fall är missfärgade, sotade, gröna och allt möjligt, listan kan göras lång.

Tycker att man borde förbjuda alla "hemma-färger", för att det är hemma som den inte används på rätt sätt och tänk själva, färgar du håret på en salong så blandar man ett speciellt recept för just ditt hår, springer du till Ica och köper en föpackning, med en bild på en snygg, redigerad brud med svallande och glansigt hår, som är blandad så att vem som helst ska kunna använda den varesig om personen har tunt, fint hår eller tjockt och kraftigt.

Många säger att färgen i affären är bättre och sitter länge, men det finns ju säkert en anledning till det. Salongerna använder sig ju av något mer godkända färger och vet som sagt hur den ska användas.
Det kanske är värt de extra hundralapparna någon gång ibland för att vara rädd om sig själv och sitt hår, man får ju faktiskt en skönt avkopplande stund också.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6376769.ab





Audrey Kitching

Någon som verkligen vet hur man färgen rosa ska användas är Audrey Kitching.
Tänk att man kan bli känd för sitt rosa hår, häftigt! Vi kanske ska satsa på det?!
Det är kul när folk vågar och som vi märker här så kan man ju till och med bli känd på köpet. 
Gillar verkligen hennes stil och tycker själv att hon är en jättestor inspiration, speciellt på hur man kan använda sig av färger i ett hår.




01/01-2010

Första dagen på det nya året är alltid lika segt, vem kom på att ingenting skulle vara öppen den första Januari varje år?!
Dagen har jag i alla fall lyckats slösa bort som så många andra dagar, genom att bara ligga i en säng, äta pizza, titta på film och sova. Finns det någon segare dag en denna?
Nyårsafton var mycket mysig, jag tillbringade kvällen med Hampus, trerättersmat och bubbelbad. Det var den bästa dagen på länge.

Känns lite konsigt att man snart ska åka tillbaka till Trollhättan för att göra klart min utbildning som slutar den 20 Januari. Men även att det känns konstigt så saknar jag faktiskt staden, tystnaden och ensamheten. Saknar att bara vara och inte behöva tänka så mycket.
Det kommer att bli lite jobbigt att flytta tillbaka till Jönköping men ändå ganska skönt, om man kunde hitta en lägenhet så hade allt känts så mycket bättre. Men allt fixar sig tillslut. Eller?!


RSS 2.0