1920-1930

Nu börjar vi komma till lite roligare årtal när det gäller stilhistorian. Vi har kommit till det glada 20-talet.
Det känns som om det är här som det hela börjar. Det är egentligen här som vi utför den första bobbningen.


Hela 20-talet består i stort sett av en mängd bobbar och vågor. En stil som var väldigt populärt bland kninnorna var en frisyr som kallades för "the flapper" som innebar att man hade en kraftig sidbena som görs vågig med hjälp av klämmor, gelé eller dylikt. Stilikoner på den här tiden kan man säga bland annat var: Colleen Moore och Zelda Fitsgerald.

Bobfrisyr är en kort frisyr för kvinnor, där håret klipps ungefär i höjd med hårfästet i nacken. Frisyren som kopplas ihop med "le garcon", pojkflickidealet blev oerhört populär på 1920-talet i ett mode som visar den moderna kvinnan men samtidigt ifrågasätter könsrollerna och kvinnoidealet. Männen blev mycket oroliga när kvinnorna tog över byxmodet, klippte av sig håret och började röka. Frisyren skapade diskussioner eftersom den knöts ihop med okvinnlighet och kvinnor som tog plats och inte längre fann sig i att männen bestämde över deras liv.


Det var på 20-talet som pagen också slog igenom stort hos kvinnor, tidigare hade det mer varit en manligfrisyr, men på 20-talet tog kvinnorna över den. Coco Chanel gav år 1921 ut sin första kännetecknande doft med parfymen "Chanel No. 5".
Kvinnorna gjorde inte bara revolt när det gäller frisyrer utan även när det gällde kläder, kläderna blev tunnarna och de började visa mer bar hud. Damerna tog även över vissa delar från herrkläderna, som jag nämnde tiderna. De klippte även av sig håret och bantade bort både bröst, mage och rumpa. Med andra ord såg de ut som några slags pojkflickor, skillnaderna låg endast i dragen, sminkningen och i viss mån kläderna.
Accessoarerna skulle verkligen synas, priset var inte så viktigt bara storleken.

Jazzen var otroligt populär under 20-talet. Charleston medför ett nytt mode både vad gäller kläder och frisyrer. Sveriges radio startar 1925. 1926 kom även den första filmen med ljud, jazzsångaren.
Ett par år senare uppfanns den elektriska rakapparaten i USA, som till en början uppfattas som ett hot av frisörerna. Inom kort fanns den i varje mans hand. Det glada 20-talet avslutas med den amerikanska börskraschen, vilket leder till depression som påverkar modets utveckling.
Inspiration: Public Enemies, Changeling

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0