1910-1920

I samband med att frisörskolorna startades 1910 skapas även ett lärlingskontrakt som tillåter intresserade blivande frisörer att lära sig yrket den långa vägen - genom att arbeta och utbildas på salong. Lärlingskontraktet tillämpas än idag. Men inte förrän 1919 sägs en frisör vara hantverkare.

Det fanns ytterst få damfrisörer, och de få som fanns kunde locka, göra vågor och hjälpa till med andra håruppsättningar. Efter världskrigens tid börjar kvinnorna klippa av sitt långa hår.

De som jobbade på fältet klippte det kort för att kunna behålla hygienen. Det sägs även att kvinnor ska ha använt sig av ammoniak till att avfetta sitt hår.
Bob och shingel blev nya kortklippta modefrisyrer. Eftersom damfrisörerna inte kunde klippa gick kvinnorna till herrfrisörerna. En del manliga frisörer övergick då till att enbart klippa kvinnor, och blev så kallade shingelexperter. En helt ny epok i frisyrkonstens historia tar sin början.



Mary Pickford var en av de första stjärnor som charmade världen med sitt dockaktiga utseende. Smilgropar, rödaläppar och lockar.

Inspiration: Titanic

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0